Ghid Redactare BAC

Ghidul de Redactare BAC are mai multe scopuri, printre care se numără evitarea greșelilor și creșterea șanselor unei note mari. În primul rand, daca nu respecți anumite standarde de redactare și ai norocul ca profesorul supraveghetor să observe acest lucru, lucrarea îți poate fi anulată, iar tu vei fi nevoit să o rescrii. În cazul și mai rău, dacă nu observă nimeni la momentul potrivit, poți fi eliminat din probă pe motiv de semn pe lucrare. De asemenea, munca profesorului corector ar trebui să fie cât mai simplă, acesta să înțeleagă lesne conținutul lucrării, pentru a evita eventualele dubii. Adoptând o redactare potrivită îți poți crește șansele de a obține o notă mai bună!

Informațiile din acest document se pot modifica de la sesiune la sesiune. Trebuie mereu să fii atent la instrucțiunile supraveghetorului. Nu ezita să pui întrebări dacă ai nelămuriri!


Aici este un exemplu de redactare.

Informații generale

  1. Lucrarea trebuie scrisă cu cerneală albastră.

  2. Nuanța cernelii nu ar trebui să varieze. Dacă știi că vei rămâne fără cerneală schimb-o din timp ca scrisul să nu se deschidă la culoare.

  3. Dacă trebuie să realizezi desene folosește rigla și creionul negru. La proba de informatică, acest lucru nu este necesar.

  4. Nu face semne distinctive.

Tipul Foilor de Examen

Foile de examen sunt de 2 tipuri:

  1. Foaie de Tip 1 - aceasta are prima pagină distinctivă. Totodată aici se vor completa informațiile cu privire la probă și la candidat. Fiecare parrticipant va avea în lucrarea finală o singură foaie de Tip 1.

  2. Foaie de Tip 2 - aceasta este destinată integral rezolvării subiectelor, având în componența sa și un colț cu inforațiile despre candidat. Candidații pot avea mai multe foi de Tip 2.

Prima Pagină

Prima pagină conține mai multe informații care au un caracter organizatoric. Acestea sunt folosite pentru a identifica proba la care participi, dar și pentru a te identifica ulterior, odata ce lucrarea a fost corectată, pe tine. Toate câmpurile de pe prima pagină trebuiesc completate cu majuscule.

Colțul securizat

Colțul securizat este folosit pentru identificarea candidatului. Odată ce datele personale sunt completate, iar profesorii supraveghetori și-au pus semnătura în câmpurile destinate, colțul va fi securizat de către unul dintre supraveghetori.

Câmpurile care trebuiesc completate

  1. Numele - acesta este numele tău de familie.

    Exemplu
    POPESCU
    
  2. Inițiala prenumelui tatălui - aici trebuie completată inițiala tatălui tău. Dacă are mai multe, se vor pune toate, urmate de câte un punct fiecare.

    Exemplu
    C.A.
    
  3. Prenumele - acesta este prenumele tău. Dacă ai mai multe trebuie să le treci pe toate, în ordinea în care apar în buletin.

    Exemplu
    MĂDĂLIN COSTEL
    
  4. Școala de proveniență - liceul pe care l-ai făcut.

    Exemplu
    COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU”
    
  5. Centrul de examen - centrul la care dai examenul.

    Exemplu
    COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU”
    
  6. Localitate și județ - localitatea și județul centrului de examen.

    Exemplu
    Loc. BUCUREȘTI   jud. SECTOR 1
    
  7. Nume și prenume asistent - aici vei scrie numele si prenumele profesorilor supraveghetori. Aceștia în mod normal ar trebui să își scrie numele pe tabla din sala de examen. Dacă nu sunt scrise, roagă-i să își scrie numele pentru a evita greșelile. Înainte de securizarea colțului, supraveghetorii sunt obligați să se semneze.

    Exemplu
    GABRIEL LORENA  | *semnatură*
    IONESCU TOMA    | *semnatură*
    

Informații utile

  1. Ai grijă să nu scrii peste eticheta cu ajutorul căreia a fost lipit colțul

  2. Ai grijă să ai suficient spațiu peste care să se lipescă colțul. Recomandăm, dacă ceri o foaie de examen de Tipul 2, colțul să îți fie lipit înaonte de a te apuca să scrii pe aceasta, ca să fii sigur că scrisul nu îți va fi acoperit de etichetă.

  3. Dacă s-a întamplat să greșești nu te panica. Mai cere o foaie.

Câmp pagini scrise

Acest câmp va fi completat la finalul probei, atunci când vei preda lucrarea. Aici vei nota împreună cu supraveghetorul numărul total de pagini pe care l-ai scris. Acesta conține doar numărul de pagini din lucrarea finală. Prima pagină se numără întotdeauna, urmată de toate celelalte pagini scrise.

De asemenea, la finalul probei, împreună cu profesorul coordonator, vei nota pe fiecare pagină numărul acesteia, așa cum îți va fi indicat.

Câmp Probă Scrisă

Acest câmp va fi completat la începutul probei. Informațiile ce vor fi completate ar trebui să fie scrise de profesorii supraveghetori pe tabla din clasă. Acestea diferă de la probă la probă și de la sesiune la sesiune.

La acest cămp contează inclusiv rândul pe care scrii. Așteaptă instrucțiunile profesorilor sau ale comisiei.

Câmpurile care trebuiesc completate

  1. Pentru *) - titlul examenului la care participi.

    Exemplu

    Pentru *) EXAMENUL NAȚIONAL
    DE BACALAUREAT
    
  2. Disciplina - titlul disciplinei. Acesta este trecută și pe foaia cu subiectele.

    Exemplu

    Disciplina INFORMATICĂ
    LIMBAJUL C/C++
    
  3. Sesiunea - titlul sesiunii la care participi.

    Exemplu

    Sesiunea IUNIE-IULIE 2023
    

Partea inferioară a primei pagini

Dacă foaia este de Tip 1, aici nu se va completa nimic. Prima pagină este destinată doar completării de informații ce nu au legătură cu rezolvarea subiectelor. Dacă foaia este de Tip 2, aici se va completa colțul securizat și se va continua rezolvarea subiectelor în mod normal.

Pagini pentru rezolvare

Acestea sunt paginile destinate rezolvării subiectelor.

Subiectul I

Numărul exercițiului va fi urmat de litera corespunzătoare răspunsului corect.

Exemplu

Subiectul I

  1. a
  2. c
  ...

Subiectul al II-lea

Numărul exercițiului va fi urmat de rezolvarea corespunzătoare.

Exemplu

Subiectul al II-lea

  1. a. 9752

     b. 975 și 987

     c. citește x (număr natural)
        p <- 1
        ...

     d. #include <iostream>
        using namespace std;

        int main() {

        }
        ...

  2. A șasea soluție generată este (mere, prune, caise).

  3. struct lalea {
        int pret;
     }
     ...

Formularea răspunsului

Nu este necesară formularea în enunț, însa, dacă cerința necesită o formulare specifică, aceasta ar trebui respectată. Este bine ca răspunsul să fie ușor de înțeles.

Pseudocod

La pseudocod este foarte importantă spațierea și respectarea modelului de pe subiect. Nu este necesară trasarea liniilor ce marchează blocurile logice, însă dacă dorești să o faci, nu hașura pătrățelul de la finalul instrucțiunii, deoarece ar putea fi considerat semn. Evită să scrii lângă colțul securizat, deoarece îți va afecta așezarea în pagină. Recomandăm să ignori spațiul de lângă colțul securizat atunci când scrii pseudocod.

Exemplu

┌ dacă c > m atunci
|    m <- c; p <- p * 10
| altfel
|    x <- [x / (p * 10)] * p + p % 10
┕▢
...

sau 

dacă c > m atunci
    m <- c; p <- p * 10 
altfel
    x <- [x / (p * 10)] * p + p % 10
...

Cod C++

La scrierea codului C++ este bine să respecți o spațiere adecvată, pentru lizibilitatea codului. Evită să scrii lângă colțul securizat, deoarece îți va afecta așezarea în pagină. Recomandăm să ignori spațiul de lângă colțul securizat atunci când scrii cod C++.

Subiectul al III-lea

Numărul exercițiului va fi urmat de rezolvarea corespunzătoare.

Exemplu

Subiectul al III-lea

  1. void abundent(int n) {

     }
     ...

  2. #include <iostream>
     using namespace std;

     int main() {

     }
     ...

  3. #include <iostream>
     using namespace std;

     int main() {

     }
     ...

Cod C++

La scrierea codului C++ este bine să respecți o spațiere adecvată, pentru lizibilitatea codului. Evită să scrii lângă colțul securizat, deoarece îți va afecta așezarea în pagină. Recomandăm să ignori spațiul de lângă colțul securizat atunci când scrii cod C++.

Informații utile

  1. Lasă cate 1-2 degete spațiu pe dreapta și pe stânga paginilor. Foile vor fi capsate la finalul probei și dacă ai scris de pe margine îți va fi acoperit scrisul.

  2. Nu scrie până jos de tot. Pe fiecare pagină va trebui să îi treci numărul, în colțul din dreapta jos. Notarea o vei face alături de profesorul coordonator când vei preda foaia.

  3. Începe rezolvarea exercițiilor de pe același rând pe care ai notat numărul exercițiului.

  4. Dacă ai greșit, taie cu o singură linie orizontală. Orice altceva este considerat semn.

  5. Nu ai voie să faci săgeți cu adăugări. Dacă ai uitat să scrii ceva în mijlocul paginii va trebui să tai sau să rescrii foaia.

  6. Este mai sigur ca atunci când scrii cod C++ sau pseudocod să lași spațiul de lângă colțul securizabil liber. Acesta va fi marcat la final cu un Z de către unul dintre supraveghetori ca fiind spațiu nefolosit.

  7. Folosește același tip de cerneală și schimb-o din timp pentru ca nuanța acesteia să nu varieze.



Aici este un exemplu de redactare.